Welkom in groep 7!

Dit jaar hebben we 22 kinderen in de klas: 9 jongens en 13 meisjes. Juf Annalies staat full-time voor de groep.

We starten de ochtend vaak met ‘Trefwoord’, waarin Bijbelse verhalen gecombineerd worden met verhalen uit het dagelijkse leven. Ook zijn er regelmatig overeenkomsten hierin terug te vinden met De Vreedzame School. Hiermee leren we hoe we met elkaar omgaan, dat we respect voor elkaar moeten hebben, dat we elkaar opstekers geven en geen afbrekers, enz. Dit leren we al vanaf groep 1 waardoor de kinderen heel goed weten hoe je op school met elkaar omgaat.

Dit jaar zijn we begonnen met de nieuwe methode van rekenen: Wereld in getallen 5. Het is even wennen, maar we vinden dit een fijne methode!

Daarnaast leren we spelling, werkwoordspelling en grammatica door middel van de methoden ‘Staal spelling’. Daar beginnen de kinderen al vroeg mee bij ons op school, zodat ze in groep 7 al veel namen van de categorieën weten. Denk hierbij aan ‘HAK’-woord, tropisch-woord, café-woord. Ook leren we o.a. wat een lidwoord, werkwoord, bijvoeglijk naamwoord, zelfstandig naamwoord is.

Een keer in de twee weken komt onze vakdocente muziek op school om de kinderen muziekles te geven. Dit zijn fijne en inspirerende lessen variërend van leren spelen op diverse instrumenten zoals boomwhackers tot zingen van liedjes die te maken hebben met de diverse thema’s of feesten. Ook krijgen de kinderen les van een vakdocente gymnastiek. Daarvoor gaan we twee keer in de week naar de sporthal waarin de kinderen een gevarieerd en per jaar opbouwende gymles programma krijgen.

Een aantal jaren geleden zijn we op school begonnen met ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO). Dit betekent dat we 6 keer per jaar diverse activiteiten met de klas doen die te maken hebben met de sociaal culturele werkelijkheid. Het vorig schooljaar hebben we bijvoorbeeld na de herfstvakantie ons verdiept in het echt Texelse feest ‘Ouwe Sunder’. De kinderen hebben de kranten door gesnuffeld op zoek naar oud nieuws van het afgelopen jaar en gekeken of ze dat konden gaan ‘speulen’. Op school werd er in de hal ‘gespeuld’, werden de groepjes beoordeeld door een echte jury en konden ze een heuse beker winnen! Daarna was er een aantal groepjes die ook daadwerkelijk in de verschillende dorpen gingen speulen. Hoe leuk was dat!

Dit jaar is onze eerste thema gekoppeld aan het thema van de kinderboekenweek met de titel ‘En toen?, ‘ontdekken van werelden van vroeger’. Met ons thema gaan we ons verdiepen in ‘Het oude Egypte’ en gaan we een verbinding maken tussen toen en nu.

Qua boeken lezen hebben we ook geluk: de bibliotheek zit bij onze school om de hoek en een keer in de 6 weken gaan we naar de bieb om onze leesboeken te ruilen. Heerlijk voor de kinderen om lekker hun eigen favoriete boek te kunnen kiezen en dan op school te lezen! Er wordt zelfs strategisch gekozen: ‘Als jij nou dat boek meeneemt, dan neem ik deze, kunnen ruilen als ik het boek uit heb ;)’. Helaas mogen we op dit moment (september 2020) door corona niet naar de bieb.

Een keer in de week hebben we op verzoek van de kinderen een tosti-dag. Lekker!!

Aan het einde van dit schooljaar gaan we als het lukt (corona) op kamp. Dit is iets waar we allemaal naar uitkijken!

Dit was een kijkje in onze klas.

Groetjes van groep 7 van de Fontein!