Welkom in groep 3; De bijen

Wij zijn een groep van 24 kinderen. We hebben twee juffen. Op maandag en vrijdag werkt juf Vivianne Francken. Op dinsdag, woensdag en donderdag werkt juf Marlon Kalk.

Zo ziet onze dag eruit:

We beginnen dagelijks in de kring. Naast de juf zit het beurtkind. Hij/zij staat de hele dag centraal en mag extra taakjes doen voor de juf. We vertellen in de kring en luisteren naar een (bijbel)verhaal van Trefwoord. Na de kring gaan we schrijven in onze schrijfschriften. We leren de juiste weggetjes van de cijfers en letters. Dit doen we net als een stoplicht: van groen via oranje naar rood. Vervolgens staat er rekenen op het rooster, we starten met een klassikale instructie. Daarna gaan we de leerstof zoveel mogelijk zelfstandig verwerken. Tijdens het zelfstandig werken loopt juf rondes en helpt met het werk waar het nodig is.

Dan is het tijd voor onze pauzehap, we luisteren daarbij naar een voorleesverhaal. Na het eten en drinken gaan we lekker lezen in ons eigen leesboek. Vervolgens is het pauze en spelen we met de andere groepen een kwartiertje buiten.

Weer opgefrist komen we binnen en gaan aan de slag met taal. We leren steeds nieuwe letters en woorden. Dit doen we niet uit de methode, maar vanuit het thema waar wij mee werken. Zo spelen we twee momenten op een dag in de verschillende hoeken. Hierbij wodt er veel geschreven en gelezen. 

Iedere maandag staat er muziek op het programma en één keer in de zes weken gaan we boeken ruilen bij de bibliotheek op woensdag.

We lunchen met z’n allen en kijken daarbij naar een Engelse les of een themales op het digibord en dan is er weer een kwartiertje pauze.

Onze middagen zijn verschillende ingedeeld. Op dinsdag en donderdag gymmen we in de ochtend en maken we in de middag ons rekenwerk. Maar daarna gaan we weer lekker verder met ons thema. De thema's voor komend jaar zijn: de dierentuin, het restaurant, de fietsenwerkplaats, het tuincentrum en de camping. Tijdens het spelen leren wij gewoon verder. We spelen met de playmobile, themahoek, bouwhoek en allerlei andere materialen. 

Kortom we leren en doen veel in groep 3 en hebben het heel gezellig met elkaar!

 

Het tuincentrum

Tijdens dit thema kwam helaas het Corona-virus om de hoek. Gelukkig hadden we net optijd de eerste bollen en zaadjes geplant. Deze hebben we mee naar huis genomen en thuis verder verzorgt. De kinderen hebben zelfs zo goed ervoor gezorgd, dat er zelfs eigen bloemen geplukt konden worden. Of soms zelfs een peultje thuis opgegeten kon worden.

 

De fietsenwerkplaats

Vanaf de kerstvakantie tot aan de zomervakantie hebben gewerkt aan ons thema: de fietsenwerkplaats. Tijdens het thema hebben we veel technieklessen en verkeerslessen gehad. Zo hebben we leren lampjes laten branden en allerlei tandwielen laten draaien. Maar om veilig aan de fietslessen te kunnen deelnemen, hadden wij een goede fiets nodig. Daarom hebben we onze fietsen zelf gecontroleerd en daarna met de fietsenmaker de laatste reparaties uitgevoerd. De fietsen zijn daarna door de politie gecontroleerd! Wat was het thema leuk.

 

Het restaurant

Van de herfstvakantie tot aan de kerstvakantie werken we aan het thema: het restaurant. We beginnen met een pannenkoekenrestaurant. We zijn druk aan het bakken. Daarbij komt veel kijken. We lezen recepten, meten/ wegen onze ingredienten en maken onze gerechten natuurlijk echt. Dus het opeten is natuurlijk het leukste!

 

 

De dierentuin

Van de zomervakantie tot aan de herfstvakantie hebben gewerkt met het thema: de dierentuin. We hebben onderzoek gedaan naar de verschillende diersoorten, maar ook naar hun leefomgeving. We hebben dgelijks onze eigen knuffeldieren verzorgt in onze dierentuin. 

Halverwege het schooljaar hebben we met zijn alle een bezoek gebracht aan Hoenderdaell. Wat een belevenis om dit met zijn allen te doen. We hebben veel gezien in de dierentuin en alle ervaringen meegenomen naar school. Daar zijn we verder gegaan met het bouwen van onze eigen dierentuin. En als afsluiting mochten onze ouders en belangstellende op bezoek in onze eigen gemaakte dierentuin.