Welkom in groep 3; De hazen

Wij zijn een groep van 25 kinderen. We hebben twee juffen. Op maandag, dinsdag, woensdag is juf Marlon Kalk aanwezig. Op donderdag werken juf Marlon en juf Lotte om en om. Op vrijdag werkt juf Lotte altijd. Halverwege november zit het zwangerschapsverlof van juf Vivianne erop en gaat zij werken op de plek van juf Lotte. 

Zo ziet onze dag eruit:

We beginnen dagelijks in de kring. Naast de juf zit het beurtkind. Hij/zij staat de hele dag centraal en mag extra taakjes doen voor de juf. We vertellen in de kring en luisteren naar een (bijbel)verhaal van Trefwoord. Na de kring gaan we schrijven in onze schrijfschriften. We leren de juiste weggetjes van de cijfers en letters. Dit doen we net als een stoplicht: van groen via oranje naar rood. Vervolgens staat er rekenen op het rooster, we starten met een klassikale instructie. Daarna gaan we de leerstof zoveel mogelijk zelfstandig verwerken. Tijdens het zelfstandig werken loopt juf rondes en helpt met het werk waar het nodig is.

Dan is het tijd voor onze pauzehap, we luisteren daarbij naar een voorleesverhaal. Na het eten en drinken gaan we lekker lezen in ons eigen leesboek. Vervolgens is het pauze en spelen we met de andere groepen een kwartiertje buiten.

Weer opgefrist komen we binnen en gaan aan de slag met taal. We leren steeds nieuwe letters en woorden. Als afsluiting van de ochtend spelen we een reken- of taalspel of lezen we. Iedere maandag staat er muziek op het programma en één keer in de zes weken gaan we boeken ruilen bij de bibliotheek op woensdag.

We lunchen met z’n allen en kijken daarbij naar een Veilig Leren Lezen les, een Engelse les of een themales op het digibord en dan is er weer een kwartiertje pauze.

Onze middagen zijn verschillende ingedeeld. Op dinsdag en donderdag gaan we naar de gym. Maar daarnaast hebben we ook gewoon tijd om te spelen. Dit doen we vanuit een thema.  De thema's voor komend jaar zijn: het ziekenhuis, de bakker, sterren en planeten, verkeer, de boerderij en de zee. Tijdens het spelen leren wij gewoon verder. We spelen met de playmobile, themahoek, bouwhoek en allerlei andere materialen. 

Kortom we leren en doen veel in groep 3 en hebben het heel gezellig met elkaar!

 

 

Het ziekenhuis

Het eerste thema van dit jaar. We zijn begonnen bij de dokter. Maar al snel ging ons spel over naar het ziekenhuis. Er kwam niet alleen een onderzoekskamer, maar ook een operatiekamer de klas in. We hebben hier heerlijk mee gespeeld. Ondertussen hebben we ook gerekend: meten/ wegen. Lezen en schrijven was ook nodig voor alle afspraken en patientegegevens door te geven of een recept uit te schrijven.  

Tijdens de kinderboekenweek hebben we het ook over vriendschap gehad. En hoe maak je in het ziekenhuis iemand blij? Met een kaartje. Wij hebben in de klas 44 kaarten gemaakt en deze naar het verpleeghuis gebracht. Aangezien we geen ziekenhuis op Texel hebben. Alle bewoners hebben we blij kunnen maken met een kaart. Maar ook met een kort praatje. Bijvoorbeeld over schoenen (zie foto). Want schoenen met lichtjes, dat willen de bewoners ook graag hebben! Tot slot mochten wij daar ook even naar de gymzaal. Samen bewegen.

De laatste weken hebben we het vooral over de ambulance gehad. Wanneer mag je eigenlijk 1-1-2 bellen voor een ambulance? Wat kan er dan met je aan de hand zijn? Met onze eigen vragen zijn we in de laatste week naar de ambulance gegaan. Hier mochten we onze vragen stellen en zijn we ook nog veel meer te weten gekomen over de ambulance. Het was echt geweldig om echt even in een ambulance te mogen kijken en zitten!

 

De bakker

Van de herfstvakantie tot de kerstvakantie werken we aan het thema: de bakker. We lezen erover in de boeken. Van het boek: het rode kippetje hebben we zelfs een verteltafel gemaakt. Hierin doet het rode kippetje alles om van graankorrels te komen tot aan eigen gebakken brood. Ook spelen we met de playmobil een verhaal. Hier maken we een stop-motion film van op de I-pad. 

Wij maken dagelijks zelfstandig zoutdeeg ahv ons recept. Van het zoutdeeg maken we broodjes voor in onze winkel. De winkel wordt helemaal gedraaid met eigen gemaakte spullen. In de Sinterklaastijd kon je er zelfs chocolade letters kopen. 

Als uitstapje mochten we naar de bakkerij van Novalishoeve. De bakker heeft ons het hele proces laten zien van graan tot aan het bakken van brood. Alle vragen die we hadden mochten we tussendoor stellen. En terwijl we het hele proces mochten bekijken begonnen onze handen te jeuken. En ja hoor. We mochten zelf brood bakken. Wat een feest! We mochten het brood in verschillende vormen maken en versieren met allerlei zaden. Terwijl het brood in de oven ging, hadden wij tijd om nog verder te kijken op de boerderij. We hebben op de skelters gereden en de dieren bekeken en gevoerd. Wat een topdag was dit!