Welkom in groep 2-3; De giraffen.

Wij zijn een groep van 27 kinderen. We hebben twee juffen. Op maandag en vrijdag werkt juf Vivianne Francken. Op dinsdag, woensdag en donderdag werkt juf Marlon Kalk.

Zo ziet onze dag eruit:

We beginnen dagelijks in de kring. Naast de juf zit het beurtkind. Hij/zij staat de hele dag centraal en mag extra taakjes doen voor de juf. We vertellen in de kring en luisteren naar een (bijbel)verhaal van Trefwoord. Na de kring gaan we schrijven in onze schrijfschriften. We leren de juiste weggetjes van de cijfers en letters. Dit doen we net als een stoplicht: van groen via oranje naar rood. Vervolgens staat er rekenen op het rooster, we starten met een klassikale instructie. Daarna gaan we de leerstof zoveel mogelijk zelfstandig verwerken. Tijdens het zelfstandig werken loopt juf rondes en helpt met het werk waar het nodig is. Terwijl wij werken, is groep 2 buiten aan het spelen samen met groep 1/2 van juf Lotte.

Dan is het tijd voor onze pauzehap, we luisteren daarbij naar een voorleesverhaal. Na het eten en drinken gaan we lekker lezen in ons eigen leesboek of snuffelen we in allerlei informatieve boeken. Vervolgens is het pauze en speelt groep 3 met de andere groepen een kwartiertje buiten. Groep 2 is dan lekker even alleen met de juf binnen om samen een taal of rekenactiviteit te doen.

Weer opgefrist komen we binnen en gaan aan de slag met taal en lezen. Dit doen we samen met groep 2 en 3.  We leren steeds nieuwe letters en woorden. Dit doen we niet uit de methode, maar vanuit het thema waar wij mee werken. Zo spelen we twee momenten op een dag in de verschillende hoeken. Hierbij wodt er veel geschreven en gelezen. 

Iedere maandag staat er muziek op het programma en één keer in de zes weken gaan we boeken ruilen bij de bibliotheek op woensdag.

We lunchen met z’n allen en kijken daarbij naar een Engelse les of een themales op het digibord en dan is er weer een kwartiertje pauze.

Onze middagen zijn verschillende ingedeeld. Op dinsdag en donderdag gymmen we in de ochtend en maken we in de middag ons rekenwerk. Maar daarna gaan we weer lekker verder met ons thema. De thema's voor komend jaar zijn: de piraten, het restaurant, de ruimte, het vogelopvangcentrum en de Olympische spelen. Tijdens het spelen leren wij gewoon verder. We spelen met de playmobile, themahoek, bouwhoek en allerlei andere materialen. 

Kortom we leren en doen veel in groep 2 en 3 en hebben het heel gezellig met elkaar!

Ruimte

Een vrij leeg lokaal na de voorjaarsvakantie. Dat kan natuurlijk niet. Daarom zijn we onze eigen raket gaan maken en ruimtekleding. Zo konden we tenmiste op reis naar de ruimte. We zijn op de maan geweest en we hebben gewerkt in het ISS station. Daar hebben we verschillende proefjes gedaan en gewerkt aan onze conditie. 

Aan het eind van het thema hebben we een maandsluiting gemaakt met elkaar over het thema: de ruimte. Hiervoor hebben we allemaal van papier mache een eigen helm gemaakt. 

Vogels spotten

Tijdens de lockdown zijn we op zoek gegaan naar vogels. We zijn op zoek gegaan naar vogels in onze tuin. We hebben geleerd om verschillende vogels te herkennen en soms te determineren. Dit ging zo goed, dat we zelfs aan de vogelteldag hebben meegedaan. 

Als afluiting hebben we een werkstuk over een vogel gemaakt. Deze hebben we gepresenteerd aan elkaar na de lockdown. Op school zijn we verder gegaan met het spotten van vogels en het spelen met het boek: Coco kan het. Zieke vogels werden opgevangen in onze ziekenboeg. 

De winkelstraat

We zijn onze winkelstraat begonnen met het maken van een bakkerij. We zijn aan de hand van een recept, zelf zoutdeeg gaan maken. We hebben allerlei heerlijke donuts, koekjes en broodjes gemaakt. Helaas kunnen we vanwege de Corona regels niet echt iets maken.

We zijn ook opzoek gegaan naar de werking van de molen. Iedere woensdag draait in Oudeschild de molen om het meel voor de bakkerij te malen. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Nu zijn we de overstap aan het maken naar onze kledingwinkel en schoenenwinkel. We trekken allemaal dikkere kleding aan en we groeien snel uit onze schoenen. Wij ontdekken alles over maten en stoffen.

De piraten

Het thema van de kinderboekenweek is: toen en nu. Aangezien we na de zomervakantie nog lekker in de strandmodus zaten, zijn we vanaf het strand vertrokken naar de piraten. We bouwen boten, zoeken schatten, schrijven flessenpost en gaan op zoek naar de Likedelers. Ja, Likedelers. Een stukje Texelse geschiedenis wordt hierbij gelijk meegenomen. Kortom er is nog genoeg te ontdekken. Een vraag van de kinderen is namelijik: je hebt bakboord (links) en stuurboord (rechts). Maar hoe heet rechtdoor?